\
\
Vad gör vi med bollinnehav?

Vad gör vi med bollinnehav?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Hur många passningar krävs på offensiv planhalva innan vi gör mål?

I söndags tittade jag på en innebandymatch med det målglada gänget Dalen i SSL herr, och det var under matchens gång som jag började att titta lite extra på just denna frågan.

https://www.sportexpressenplay.se/video/s-highlights-sirius-innebandy-ibk-dalen-egv0cl

Det jag har räknat på är antalet passningar innan ett mål mellan två spelare som befinner sig på offensiv planhalva, en passning från back på egen planhalva till en forward på offensiv planhalva är inte en passning på offensiv planhalva i mitt exempel medans en passning från en forward på offensiv planhalva till en medspelare på offensiv planhalva är en sådan passning i mitt sätt att räkna.

Under matchens gång då gör Dalen 6 st spelmål och det totala antalet passningar laget slår i offensiv zon som förhandleder mål är totalt 10 st, och då har jag räknat från det att de spelar in bollen i offensiv zon eller att de återerövrar den från motståndarna.

Går vi igenom mål för mål se ser det ut enligt följande

1-0 (1 passning)
2-0 (1 passning)
3-1 (Mål på straff, ej spelmål)
4-1 (2 passningar)
5-1 (4 passningar)
6-2 (2 passningar)
7-2 (0 passningar, back på egen planhalva som slår assisten)

Vad säger då detta, ja ganska mycket och samtidigt inte så mycket 😉 Det jag konstaterar när jag kollat igenom det som förhandleder målen är att jag tycker att Dalen är väldigt duktiga i sina löpningar på att skapa yta för sig själva. Samt att de är duktiga på att få sin bollförande spelare att direkt vrida upp mot mål och ge sig själv möjligheten att hota med ett avslut samt möjligheten att slå en passning.

Jag räknade ut antal passningar inom offensiv zon på ett par lag till som spelade i söndags men nu i SSL dam, bara för att det är kul att se hur det ser ut

KAIS Mora, 7 mål och 8 passningar inom offensiv zon
Nacka Wallenstam, 4 mål och 6 passningar inom offensiv zon
Västerås Rönnby IBK, 3 mål och 2 passningar inom offensiv zon
Warberg IC, 4 mål och 6 passningar inom offensiv zon
Täby FC, 6 mål och 9 passningar inom offensiv zon (obs ett av målen startade i samband med ett frislag)
Thorengruppen IBK, 4 mål och 6 passningar inom offensiv zon (obs ett av thorengruppens mål gjordes i powerplay vilket ger en annan spelform och förändrar förutsättningarna för antalet passningar i offensiv son rejält så det målet har jag valt att inte räkna i denna statistik)

Personligen tycker att det är ganska så intressant att resonera om vad vi gör med bollen i anfallszon, det jag slås av när jag kollade den första matchen med Dalen är hur effektiva de är och att de direkt när de spelat in bollen i anfallszon blir konkreta. Dessutom så betyder ju detta att den berömda andra-assisten som vi inte räknar väldigt ofta i någon av matcherna jag räknat på ovan kommer från en spelare på egen planhalva. Så värdet av en bra backpassning från egen planhalva in på offensiv planhalva stiger något enormt i mina tankar. Men vad gör man då när man har slått bollen och får in den i offensiv zon?

Min grundfilosofi att om man ger sig in i att tycka till om saker och ting så måste man presentera sina egna funderingar så här kommer några av mina tankar om spelet i offensiv zon. I mina tankar om spelet i offensiv zon så har jag grunder som jag gillar att jobba med, dessa grunder är hjälpmedel/riktlinjer för spelarna för att kunna spela i offensiv zon. Jag gillar att prata anfallsspel utifrån 3 dimensioner där vi utgår från att bollförande spelare fått en passning från en spelare på vår defensiva planhalva.

  1. Bollförande spelare – Hota! Se till att så fort du får bollen sätta upp dig själv i en position där du utgör ett hot utifrån att du har både skott/passning som ett alternativ.
  2. Icke bollförande spelare 1 – Skapa speldjup, löpning mot mål kom gärna in bakom motståndarnas backar så att de ställs in för beslutet om de ska kliva på bollhållande spelare eller markera spelaren bakom. Samt tillgänglig för en pass/avslut nära mål eller en ev retur
  3. Icke bollförande spelare 2 – smart löpning. Det helt klart svåraste av de tre dimensionerna i mina tankar kring anfallsspel och här ställs spelarens förmåga att läsa spelet på sin spets. Den smarta löpningen bygger helt på vart medspelare, motståndare befinner sig, vart är bollförande spelare och vilken yta är fri/mest intressant utifrån det som händer och sker. Tanken är att denna spelare ska vara ett passningsalternativ för den bollförande spelaren så att den kan leverera en passning.

Vad gör då övriga spelare? Som jag nämnde ovan så pratar jag om tre dimensioner och de ska varje spelare kunna utföra oavsett vilken grundposition du utgår från, det är inte alls ovanligt att båda backarna deltar i en spelvändning så därav pratar jag sällan back, center, forward i anfallsspelet. Men vi kallar de två släpande spelarna för backar nu i exemplet.

I anfallsspelet så vill jag ha 3,5 spelare och de första 3 har jag redan preciserat men nu ska vi då reda ut backarnas arbetssätt.

  1. Back 1 – Delta aktivt i anfallet, följ med högt upp i plan och försök bidra med ytterligare en smart löpning i utifrån yta, medspelare/motståndare och bollens position.
  2. Back 2 – Säkra upp defensivt, något centrala utgångsläge för att kunna störa en motståndarkontring oavsett vilken sida den kommer från därav det centrala utgångsläget.

Vilken back som blir back 1 eller back 2 spelar ingen roll. Det är händelserna på planen som avgör vem som gör vad!

Hur blir man då som lag bra på moment som dess?

Spela mycket, prata om spelet, våga mycket, spela mer och uppmuntra initiativ. Men vill man ändå isolera momentet för att kunna styra spelet till en mer omställningslik form och vill du ha en spelövning som du kan jobba med så släng ett mejl till coachpodden@coachsidan.se så kan du få ett övningstips.