\
\
Ledarfilosofi

Ledarfilosofi

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Ledarfilosofi, värdegrund, vision det finns många ord som man kan använda för att beskriva den röda tråden i ett ledarskap. En av mina största utmaningar kopplat till mitt eget ledarskap är att hitta en långsiktighet i mina tankar och funderingar, därav att jag skapade #Dribblaallaochgörmål. Det är mina tankar om bland annat träning, funktionalitet, teambuildning mm samlat i ett ord som jag burit med mig i många år. Just detaljen att namnge min ledarfilosofi har varit en stor hjälp för mig, numera finns den även i bildform… 😉

#Dribblaallaochgörmål är uppbyggt på 3 delar, Dribbla, alla & Mål. ochgör är bara som ett litet nödrim för att de tre orden skulle passa ihop lite bättre. Varje del har sen i sin tur 4 st punkter, läs mer nedan

DRIBBLA (Tekniska färdigheter)  

 • Bolltrygga spelare som vågar utmana, som litar på sina tekniska färdigheter och snabbt får bollen under kontroll.
 • Undvika linjära mönster i spelet som vår motståndare kan läsa och agera mot. Vi sätter en struktur och arbetsmetodik som kan hjälpa spelarna att välja hur de ska agera på planen.
 • Undvika valda sanningar som begränsar spelarna.
 • Ge inte spelarna lösningar, ge spelarna utmaningar.

Alla (Bygga ett lag som är bra på att tillsammans lösa uppgifter)

 • Känner gruppen att förutsättningarna för att lyckas med uppgiften blir bättre, organisationen utvecklas så ökar tilltron till att målet kommer att uppnås. Ex frukt i samband med match, flagor i omklädningsrummet, musikspelare mm, vi ska inte underskatta materiella ting.
 • Vi har olika förutsättningar, färdigheter. Hitta din roll och ge allt du kan i den oavsett om det är en offensiv/defensiv om du spelar eller sitter på sidan. Var stolt över det du bidrar med och bidra alltid med positiv energi till dina medspelare.
 • Vi hyllar initiativ, vi slår inte ner på negativa resultat.     
 • Tävla som lag, inte mot varandra, vi som grupp ska bli duktiga på att lösa uppgifter ihop (låt gruppen tävla ihop ex ta ner sargen på tid, de ska tillsammans göra x-antal mål på en övning mm där gruppen får träna på att hantera framgång som motgång)

Mål (Målsättning, vision, drömmar, mind sett)

 • Storytelling för att skapa förväntningar/förhoppningar.
 • Nyanserat ledarskap, överraska och hitta nya sätt att nå ut till gruppen. Se till att vara intressant & spännande ex stå inte stil, stå inte alltid på samma plats i omklädningsrummet, ha olika färger på whiteboardtavlan, testa att jobba utan tavla.
 • Skapa en hög tilltro att alla i gruppen kan vara med och bidra, där måste också vi ledare visa vägen med hur vi coachar. Det är väldigt enkelt att man bygger en förstafemma som står för mycket av produktionen och som alltid får lira, för eller senare kommer det att vara en vald sanning att det bara är dem som ”kan” leverera poäng i utsatta lägen. Om du aldrig ger en spelare chansen att leverera kommer den heller inte att göra det.    
 • Gemensam vision, vad är uppgiften. Förtydliga, påminn och låt laget reflektera över den ofta så att den alltid är förankrad i laget.

Det var några av mina tankar, har du några funderingar eller frågor. Skriv ett meddelande till coachpodden på facebook eller instagram //JG

(OBS ansvarig skribent kan ej hållas ansvarig för dålig stavning och meningsuppbyggnad, jag startade en podd av en anledning 😉 Dessa texter är bara ett litet sidospår)