\
\
Funktionell teknikträning

Funktionell teknikträning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Teknik, detta ljuva ord som vi ständigt brottas med och strävar efter att skapa nya sätt att träna på. I den härliga debatten där vi står mellan delen där vi att skapar övningar där matchlika moment repeteras för att lära in någon form av ryggmärgsbeteende där vi i en het match kan nyttja dessa inövade sekvenser mot det att helt enkelt spela match och tänka att den mest utmanande miljön är matchspelet och de tekniska situationer som dyker upp naturligt i spelet.

Varje tränare/ledare får givetvis själv välja vart den står i debatten, jag köper båda argumenten och nyttjar båda i samband med mina egna träningar. Dock vill jag passa på att slå ett extra slag för teknikträning genom smålagsspel utomhus 😉

Det finns inget som skapar teknikutmaningar som dåligt underlag, bollar som studsar och hoppar så att halva spelet blir på volley. Det spelet som blir ställer alltså den tekniska förmågan på sin spets och moment som att driva boll, dribbla blir betydligt svårare än på en jämn/mjuk gummiplan, det uppmuntrar till att spela på 1-2 tillslag och att vara lite mer direkt och därav får vi förhoppningsvis ett spel med väldigt hög funktionalitet.

Perfekt dessutom i dessa tider när många lag inte kan samlas och träna inomhus att då dra ihop grupper om 4-6 personer och spela utomhus. Att som förening verka för att se till att det finns förutsättningar för att spela utomhusinnebandy bör/borde vara en kärnfråga. Bara en sådan detalj att det finns mål/låneklubbor på de lokala skolorna kan vara bland den bästa spelarutvecklingen man som förening kan få, dvs den spontana träningskulturen där de som vill spela innebandy ges chansen att göra det så ofta som möjligt.

Så jag passar på att minnas tillbaka till en tidig vårdag i solen utanför IFU Arena med eleverna på Innebandygymnasiet Uppsala, slå på 1080 i bildkvalité och njut av lite plastboll i sin enklaste men kanske funktionellaste form.

//JG #dribblaallaochgörmål