\
\
Att åka på cup

Att åka på cup

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Jag har fått ett flertal frågor till coachpodden av ledare & spelare som vill ha tips på vad man behöver tänka på i samband med att man spelar cup/turnering.

Så jag skrev ner några av de frågor som jag fått till mig och fördelade ut dem till ett gäng rutinerade cup-tränare som besökt de flesta innebandyturneringar.

Max Bruce, Nacka Wallenstam  

Varför ska man åka på cuper med laget?

Svar: Jag tycker man ska åka på cuper av flera olika anledningar. En stor del av cupspelandet är upplevelsen att få åka iväg, sova över, kanske utan sina föräldrar för första gången, den största grejen. Även när man blir äldre och matcherna gäller mer och mer så bygger man lagkänsla när man lever tajt med varandra under en intensiv period. Sen finns det en stor och viktig aspekt i den sportsliga utvecklingen där man spelar många matcher under kort tid, och där man verkligen kan se snabb effekt av delar i spelet man jobbar med, innan och under cupen.

För mig har cupspelande varit en del av både julen och sommaren som olika lov de senaste 15 åren, både som spelare och ledare. Att leva tillsammans, bo tillsammans och verkligen få tid att umgås är byggande för en grupp ungdomar. Respekt för varandra, lära känna varandra på fler sätt men även att hela tiden känna nerven inför matcherna på ett annat sätt än hemma, ger en helt annan totalupplevelse. Glädje är A och O på cup!

Kan man få en grupp spelare att själva bli så bekväma med varandra att gruppen hittar på grejer när det är mycket dötid, tunga förluster, eller andra tråkigheter, har man vunnit enormt mycket i längden

Hur viktigt tycker du att det är med en målsättning och utifrån den sätta regler ang till ex sömn, kost

Svar: Jag anser att man alltid ska åka på cuper med tydliga målsättningar vad man vill få ut av aktuell cup. Även om jag i 100% av fallen alltid, oavsett ålder, åker upp med det sociala som bas, så är det viktigt att se utveckling i hela resan. Människan och laget måste gå hand i hand anser jag.

Men utefter en målsättning tycker jag att det är viktigt att reglerna som sätts upp är förankrade med laget man åker med, och det ser olika ut beroende på hur gamla spelarna är. Är målet att vinna krävs det extra fokus på sömn och kost, för att orka vara piggast finaldagen. Sen anser jag att det inte behöver ta ut varandra utan även med yngre barn finns det ett bra syfte att hela tiden lära spelarna varför man gör saker, även om det specifikt inte kopplas till ett resultatmål

Skulle jag få rangordna mina egna prioriteringar kring målsättning och regler skulle jag säga 1) Sätt upp ett stort mål med vad du vill få ut av gruppen under cupen, ett bra exempel är att jobba med laget värderingar. 2) Sätt upp regler som är värderingsstyrda och inte resultatstyrt, det vill säga hur vi uppför oss i olika situationer, representation etc. 3) Sätt upp spel och innebandyrelaterade mål under cupen som laget jobbar med. Då brukar det mesta funka om strukturen finns runt laget

Att bo på Hotell vs Klassrum?

Svar: Jag är ett klassrumsfreak, och älskar allt med klassrum. Att bo alla tillsammans, nära varandra, skapar en enorm känsla mellan varandra. Visst går man varandra på nerverna men jag har aldrig haft lika roligt när jag bott på hotell med mina lag. Jag gillar hur snabbt man bygger en grupp genom att man bor alla tillsammans där man får utrymme att vara sig själv. Det ger även oss ledare en utmärkt möjlighet att ha roligt med spelarna.

Visst finns det fördelar med hotell, och kan absolut köpa argumenten att äldre spelare, som spelar ett SM bör bo på hotell, men tycker inte det är rimligt under resten av åren. Frukosten brukar vara enda stora nackdelen, annars ser jag personligen bara fördelar med Skolsal

Om man ska bo i klassrum, vad är dina bästa tips att packa med?

En skön madrass, musik, kortlekar och sällskapsspel är det första jag tänker på. Det är lätt att glömma att det ibland blir en del vila och dötid i skola, och då finns det inget som bygger ett lag bättre än spontana spel och lekar. Man kan aldrig ha med sig för få grejer när det kommer till det sociala, så var kreativ. Dator för film eller annat funkar också. Gillar man att ha roligt och busa med folk kan det vara bra att ta med sig något enkelt för att hålla uppe stämningen…

Tofflor inomhus är ett måste för mig, utan tofflor – ingen cup.

Francisco Haraldsson, Fagerhult Habo

När laget är iväg på cup så kan det ibland väldigt många matcher på kort tid, hur mycket förberedelse/analys kan man lägga på varje match?

Svar: Innan gruppspelet försöker jag ta reda lite på motståndet innan och försöker ta reda på om det finns något i deras spel vi behöver ha lite extra koll på. Sen brukar det finnas möjlighet att se matcher på de andra lagen antingen på någon stream eller live under turneringen. Annars försöker jag vara väldigt kort om motståndet och fokusera mest på oss själva. Oftast är ju speltiden inte den samma som i seriespelet utan betydligt kortare och då handlar mycket om att vinna matchbilden tidigt. Jag försöker att förberedda hur vi ska agera i olika scenarion innan matchen så att man kan hålla lugn och inte behöver få ”panik”. När det är så intensivt som det oftast är handlar mycket om att ta med goda vanor till varje match och om man inte ser större fel i kugghjulet, så lyfter man det på genomgången efter en gång. Är det återkommande problem kan man ibland få ta det lite oftare. Men på en ”vanlig” cup är det oftast enklare att bygga på de goda mönstren i spel och agerande.

Hur gör man får att hålla laget i bra skick till varje match?

Svar: Cuper ska vara roliga, låt varje spelare leva sitt favorit cup-liv. Vissa älskar att hänga i hallarna och kolla på matcher, vara i shopen osv. Låt dem få göra det. Medan de som kanske vill hänga på skola, hotellrum osv får göra det. Viktigt att ge utrymme för de som vill vila. Att rummet om man bor på i skolan tex ska vara en lugn zon.

Hur hittar man balans i blandningen kring en sportslig utmaning och att ha kul med kompisarna? 

Svar: Från 15 och uppåt tror jag att alla vill vinna till vilket pris som helst när man är på cup. Men som jag skrev innan, jag tror ju på att man ska låta spelarna få leva fritt. Oftast har de lagt ut en hel del pengar på upplevelsen. Så att bara äta, sova, spela ger inte någon rolig upplevelse, det kan man göra en helg hemma. Har cup rutiner, som alla bör följa, och låt övrig tid vara fri. Se till att kanske arrangera någon eller några aktiviteter med gruppen som gör att känslan byggs upp på vägen. Spelarna själva brukar ju veta vad det vill göra och inte när de är iväg.

Att bo på hotell vs skola?

Skola! Jag har bott på hotell också. Fan det är lyxigt, bekvämt och allt det där. Men man saknar att göra allt i grupp. Man sover, äter, tävlar tillsammans i grupp i 3–4 dagar och det stärker ens moral sjukt mycket enligt mig.

Johan Gellin, Sirius Innebandy

Vilken är din favorit cup?

Svar:  Fatpipe Invitation är min absoluta favorit cup, 3 perioder, tillåtet med timeouter även i gruppspelet, bra med tid mellan matcherna och man möter alltid dom bästa lagen i Sverige. Bra mat, bra och tydlig information, stora salar, ofta får man två skolsalar, ett för spelarna och ett för ledarna. Enda minus är att vissa hallar ligger en bit ifrån skolan man sover i. Sedan är Storvretacupen underbar, men eftersom vi bor i Uppsala så blir det inte så mycket ”Cup-känsla” för oss under Storvretacupen.

Vilka saker tycker du att man behöver tänka på innan man anmäler sig?

Svar: För oss har det alltid varit fokus på cuper där man får bra motstånd och framför allt motståndare som man inte vanligtvis möter i serien. Att åka till Stockholm och möta Stockholmslag har varit otroligt utvecklande för oss, men tyvärr blir stockholmscuperna mer ”pendlar-cuper”, vilket inte blir lika som övernattningscuper. Som ledare och spelare är det väldigt utvecklande och inspirerande att få möta många olika lag, de är där man utvecklas och får möjlighet att lära sig nya saker. Sen tycker jag att skolan man sover i och hallarna är viktiga i helhetstänket.

Tyvärr har vi upplevt att tjej-lag ofta hamnar i sämre hallar än kill-lag, de har dock blivit bättre med åren, men i början fick vi spela en match i en bra hall och resten i sämre hallar medan kill-lagen fick spela en match i en sämre hall och resten i bra hallar.

Hur viktigt tycker du att det är med en målsättning och utifrån den sätta regler angående till ex sömn, kost

Svar: Oftast så delar vi upp truppen i två relativt jämna lag och då är alltid målsättningen att varje spelare ska få spela så många matcher som möjligt och att ha så kul som möjligt!

När vi åker på inbjudningscuper och åker med ett lag, är målet att ta oss så långt som möjligt som lag och då har vi uppsatta regler med sömn, kost och godis m.m. tjejerna brukar själva vilja se till att sova ordentligt, äta rätt och vila mellan matcherna. Vi ledare är också mer planerade under dessa cuper för att kunna förbereda tjejerna på bästa möjliga sätt inför varje match. Men trots hårdare regler på dessa cuper så har vi högt fokus på att vi skall ha kul i allt vi gör, alla skall minnas cupen som den roligaste cupen!

Vad är det viktigaste att packa med när man ska åka på cup?

Svar: ALLT ÄR VIKTIGT, det går inte att glömma någonting. Jag tar alltid med mig lite extra av allt, en extra matchtröja, shorts, skor, klubba, glasögon mm Fyller alltid på medicin & sjukväskan inför varje cup. Sen om man bor i klassrum så är det ju självklart grendosa, kaffetermos och laddare till telefonen. Sen har jag alltid cupreglerna utskrivna, matchschemat på papper, choklad och ett par påsar ”godis-nappar i min väska.

📷📸 Per wiklund